Πρακτικες Πληροφοριες

Οι Καρυές έχουν πολύ εύκολη οδική πρόσβαση. Από Αθήνα η απόσταση είναι 201 χιλιόμετρα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι σε εθνική οδό. Ο μέσος χρόνος διαδρομής είναι 2 – 2,5 ώρες.

Από τις κοντινότερες πόλεις της Πελοποννήσου οι αποστάσεις είναι:

 • Από Σπάρτη: 34 χλμ
 • Από Τρίπολη: 35 χλμ
 • Από Καλαμάτα: 115 χλμ
 • Από Πάτρα: 236 χλμ

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112

 • Αγροτικό Ιατρείο Καρυών: 27310 95343
 • Φαρμακείο Καρυών: 27310 95166
 • Νοσοκομείο Σπάρτης: 27310 28671
 • Νοσοκομείο Τρίπολης: 2710 371700
 • Δασαρχείο Σπάρτης: 27310 21393
 • Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης: 27310 82229
 • Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης: 27310 22147

Ολες οι εποχές έχουν την ομορφιά τους, αλλά το φθινόπωρο και την άνοιξη θα βρείτε τα μονοπάτια στις Καρυές στα καλύτερά τους.

Την άνοιξη ανθίζουν οι γκορτσιές (αγριοαχλαδιές) με τα ολόλευκα άνθη τους, όλα τα λιβάδια και οι βουνοπλαγιές σκεπάζονται με αγριολούλουδα, και τα χιόνια που λιώνουν από τις ψηλές κορυφές του Πάρνωνα γεμίζουν με δροσερό νερό όλες τις ρεματιές.

Το φθινόπωρο πάλι, μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου η εντυπωσιακή χρωματική παλέτα των φυλλοβόλων δέντρων (βελανιδιές και πλατάνια) μετατρέπει το δάσος σε ένα μαγευτικό πίνακα ζωγραφικής! Οι μηλιές, οι καρυδιές και οι καστανιές είναι φορτωμένες καρπούς, και τα μανιτάρια και τα αγριολούλουδα του φθινοπώρου δίνουν τη δική τους πινελιά στο τοπίο.

Οι χειμωνιάτικοι μήνες μπορεί να δημιουργούν δύσκολες συνθήκες για πεζοπορία στις διαδρομές ψηλά στο βουνό (αν έχει χιονίσει, αν βρέχει, ή αν κάνει πολύ κρύο), αλλά οι διαδρομές που είναι μέσα και γύρω από το χωριό είναι πάντα ευχάριστες, και σε όλα τα εστιατόρια και τα καφέ του χωριού σας περιμένει μετά την πεζοπορία σας το αναμμένο τζάκι, ζεστό τσάι του βουνού και νόστιμο ζεστό φαγητό!

Το καλοκαίρι υπάρχει αρκετή δροσιά λόγω του υψομέτρου, και μπορεί κανείς να περπατήσει στα μονοπάτια ξεκινώντας νωρίς το πρωί, ή μετά τις ζεστές μεσημεριανές ώρες.

Για να είστε ασφαλείς αλλά και για να ευχαριστηθείτε την πεζοπορία σας είναι απαραίτητο να έχετε τον σωστό εξοπλισμό. Τα βασικά που πρέπει να έχετε είναι πεζοπορικά μποτάκια (ή και ελαφρά παπούτσια πεζοπορίας), μπατόν και σακίδιο πεζοπορίας, καπέλο και αντηλιακό, μακρύ πεζοπορικό παντελόνι. Ανάλογα με την εποχή, ένα ελαφρύ αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν όπως και ένα fleece, είναι καλό να υπάρχουν στο σακίδιό σας. Ενα σετ πρώτων βοηθειών, φακός, πλήρως φορτισμένο κινητό, και ένας καλός πεζοπορικός χάρτης θεωρούνται απολύτως απαραίτητα. Συνίσταται να μην περπατάτε ποτέ μόνοι και να έχετε ενημερώσει για την πορεία που θα κάνετε.

Ιδιαίτεροι κίνδυνοι δεν υπάρχουν στην περιοχή των Καρυών, ωστόσο θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

 1. Μυγάκια. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες (από τα μέσα Ιουνίου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου) στο δρυοδάσος των Καρυών, όπως σε όλα τα δρυοδάση της Ελλάδας, μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σμήνη από μυγάκια που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά για τους πεζοπόρους. Αν σκοπεύετε να έρθετε για πεζοπορία αυτή την περίοδο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας προστατευτικό δίχτυ προσαρμοζόμενο στο καπέλο σας, που να κρατάει τα μυγάκια μακριά από τα μάτια σας. Ένας άλλος πρακτικός τρόπος να προστατευτείτε από αυτά, είναι να κόψετε ένα κλαδί με φύλλα βελανιδιάς και να το κουνάτε μπροστά στο πρόσωπό σας σαν βεντάλια.
 2. Ποιμενικοί σκύλοι. Η Διαδρομή 2 (το Μονοπάτι των Βοσκών) και η Διαδρομή 3 (το Αρχαίο Μονοπάτι) διασχίζουν βοσκότοπους όπου πιθανόν να συναντήσετε κοπάδια κατσικιών ή προβάτων που συνοδεύονται από ποιμενικούς σκύλους. Οι σκύλοι αυτοί είναι εκπαιδευμένοι να προστατεύουν το κοπάδι σε μια περίμετρο 20-50 μέτρων γύρω από αυτό. Ποτέ μην πλησιάσετε κοπάδι κατσικιών για να το φωτογραφίσετε, ακόμα και αν δεν αντιλαμβάνεστε την παρουσία σκύλων. Αν διασταυρωθείτε στο μονοπάτι με κοπάδι κατσικιών, φύγετε μακριά από το μονοπάτι τουλάχιστον 50 μέτρα, παραμείνετε ακίνητοι και περιμένετε μέχρι να απομακρυνθεί το κοπάδι. Αν ο σκύλος ή οι σκύλοι σας πλησιάσουν απειλητικά και γαυγίζοντας, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Αν πανικοβληθείτε, οι σκύλοι οσμίζονται το φόβο σας και γίνονται πιο επιθετικοί. Μην το βάλετε στα πόδια, απεναντίας κάντε ένα ή δύο βήματα προς το μέρος τους με δυνατές φωνές, και σκύψτε στο έδαφος προσποιούμενοι ότι σηκώνετε μια πέτρα για να τους την πετάξετε. Συνήθως με αυτή την κίνηση τα σκυλιά θα οπισθοχωρήσουν. Αν όχι, μπορείτε πράγματι να τους εκσφενδονίσετε μερικές πέτρες, και τότε θα φύγουν. Αν έχετε μπατόν πεζοπορίας ή κάποιο ξύλινο ραβδί, θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για την περίσταση. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε πρόβλημα με ποιμενικό σκύλο, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε (αναφέροντας ημέρα, ώρα και τόπο του συμβάντος) χρησιμοποιώντας το πεδίο Aναφορά Προβλημάτων σε αυτή την ιστοσελίδα.
 3. Μέλισσες. Στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τις Καρυές, οι τοπικοί μελισσοκόμοι έχουν τοποθετημένα τα μελίσσια τους, που είναι αυτά τα μικρά ξύλινα χρωματιστά κουτιά μέσα στα οποία οι μέλισσες φτιάχνουν το θαυμάσιο μέλι Πάρνωνα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συναντήσετε μελίσσια κοντά στα σηματοδοτημένα μονοπάτια, αλλά σε κάθε περίπτωση μην τα πλησιάσετε σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων, και βεβαίως μη διανοηθείτε να τα ανοίξετε!
 4. Αγριογούρουνα. Ο Πάρνωνας είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους αγριογούρουνου στην Ελλάδα. Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, είναι πιθανό να συναντήσετε κάποιο κοπάδι αγριογούρουνων να διασχίζει το δάσος ή κάποιο ξέφωτο και να απομακρύνεται τρέχοντας. Τα αγριογούρουνα φοβούνται τον άνθρωπο, τον οσμίζονται από μακριά και δεν πλησιάζουν, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να βρεθείτε σε κοντινή απόσταση με ένα ή περισσότερα από αυτά τα ογκώδη και δυνατά ζώα. Μείνετε ψύχραιμοι και ακίνητοι και περιμένετε να απομακρυνθούν, ειδικά αν πρόκειται για μητέρα με μικρά.
 5. Φίδια. Το μόνο δηλητηριώδες φίδι που ζει στον Πάρνωνα, με περιορισμένο ωστόσο πληθυσμό, είναι η οχιά. Το δηλητήριο της είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Περιέχει πρωτεΪνάσες (ένζυμα που διαλύουν τις πρωτεΪνες) οι οποίες προκαλούν έντονο πόνο, οίδημα, νέκρωση του μυικού ιστού και πτώση της αρτηριακής πίεσης σε σημείο που μπορεί να προκαλέσει και θάνατο. Η οχιά δεν επιτίθεται ποτέ στον άνθρωπο εκτός εάν την πατήσετε, επιχειρήσετε να την πιάσετε ή της επιτεθείτε με ξύλα πέτρες κλπ. Αν συναντήσετε κάποια οχιά στο μονοπάτι, μην την πλησιάσετε και απομακρυνθείτε ήσυχα. Αν έχετε την ατυχία να σας δαγκώσει, πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα. Το δηλητήριο της οχιάς εξαπλώνεται στον οργανισμό μέσω της λέμφου και όχι της φλεβικής ή αρτηριακής κυκλοφορίας, και έτσι δεν έχει κανένα νόημα να δέσετε σφιχτά το δαγκωμένο μέλος ή να προκαλέσετε αιμορραγία στο σημείο του δαγκώματος για να φύγει το δηλητήριο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών δαγκώματος από οχιά, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και ο ασθενής συνέρχεται πλήρως.

Για τις Καρυές και την ευρύτερη περιοχή υπάρχει περιηγητικός και πεζοπορικός χάρτης σε κλίμακα 1:15.000, έκδοσης 2020, που αποτυπώνει με απόλυτη ακρίβεια όλα τα μονοπάτια της περιοχής και όλες τις πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές του δικτύου Caryatides Trails. Ο χάρτης διανέμεται δωρεάν στα τοπικά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

 • Μην αφήνετε σκουπίδια στα μονοπάτια. Κρατήστε τα σκουπίδια σας ώστε να τα πετάξετε στους κάδους απορριμάτων στο χωριό, στο τέλος της πεζοπορίας σας. Ως μια χειρονομία προσφοράς στη φύση, αν τυχόν βρείτε κάποιο σκουπίδι στο μονοπάτι, σας παρακαλούμε να το μαζέψετε.
 • Οι καστανιές, οι καρυδιές και τα άλλα καρποφόρα δέντρα της περιοχής αποτελούν ιδιόκτητα καλλιεργούμενα κτήματα και απαγορεύεται να συλλέγετε τους καρπούς τους. Μπορείτε φυσικά να κόψετε ένα φρούτο ή να μαζέψετε μερικά κάστανα ή καρύδια πεσμένα στο έδαφος για να φάτε επιτόπου, αλλά αν θέλετε μεγαλύτερη ποσότητα για το σπίτι, μπορείτε να αγοράσετε όσα θέλετε από τα καταστήματα στο χωριό.
 • Μην κάνετε άσκοπους θορύβους. Σεβαστείτε την ησυχία των άλλων εκδρομέων και απολαύστε τους ήχους της φύσης.
 • Έχετε μαζί σας στο σακίδιό σας ένα μικρό πριόνι χειρός ή ένα κλαδευτήρι, και αν συναντήσετε σε κάποιο σημείο του μονοπατιού κάποιο κλαδί ή κάποιο θάμνο που φράζει ή δυσκολεύει το πέρασμα, κόψτε το. Αν συναντήσετε πέτρες που έχουν κατρακυλήσει πάνω στο μονοπάτι, πεσμένους μικρούς κορμούς ή άλλα εμπόδια, εφόσον είναι εφικτό απομακρύνετέ τα. Αυτές οι μικρές φροντίδες αποτελούν μεγάλη συνεισφορά στη διατήρηση της βατότητας του μονοπατιού.
 • Παραμείνετε μέσα στις σηματοδοτημένες διαδρομές των μονοπατιών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να καταπατηθούν μικρά φυτά και δενδρύλλια.
 • Αποφύγετε να καπνίζετε ή να τρώτε όταν περπατάτε στα μονοπάτια.
 • Απαγορεύεται η οδήγηση μοτοσυκλετών και ποδηλάτων στα σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας.
 • Απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς σε οποιοδήποτε σημείο του δάσους, ακόμα και σε ξέφωτα ή δρόμους. Σε περίπτωση που δείτε φωτιά ή καπνό στο δάσος, ενημερώστε αμέσως το Δασαρχείο ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 • Να θυμάστε ότι είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι στο δάσος. Σεβαστείτε την άγρια ζωή και απολαύστε τις χαρές του δάσους υπεύθυνα.